Domov Novinky Recenzia: Honor 10X Lite

Recenzia: Honor 10X Lite

Zdielať

Otestovali sme smartfón nižšej strednej triedy, ktorý chce rozvíriť stojaté vody tým, že prináša veľkú batériu a veľa pamäte. Poteší moderný vzhľad, avšak väčšinu používateľov zamrzí najmä absencia Google služieb.

V balení je okrem telefónu nabíjací adaptér, prepojovací kábel USB/USB-C a ihla pre vybratie šuplíku na SIM karty a pamäťovú kartu. Prekvapením je, že výrobca nepridal priamo do balenia aj zadný ochranný (hoci len silikónový) kryt. Dizajn vzhľadom k cene neurazí. Na trhu sú dve farebné verzie – čierna a nami testovaná elegantná zelená, ktorá vyzerá už na prvý pohľad veľmi zaujímavo. Výrobca šetril na spracovaní a použil lesklý plast, ktorý však zachytáva odtlačky prstov a nečistoty. Oceňujeme snímače fotoaparátu, ktoré nevystupujú príliš nad hranu, zarovnaniu pomôže zadné puzdro, ktoré si musí používateľ dokúpiť. Rozhodne poteší funkcia USB OTG čo znamená, že pripojený USB kľúč priamo do USB-C možno použiť na zálohovanie, ale zároveň aj na dáta, či filmy (telefón vie prečítať iba USB kľúče formátované na exFAT).

Na spodnej strane je 3,5 mm audio jack, mikrofón, USB-C a monofónny reproduktor. Naľavo je šuplík na dve samostatné nanoSIM karty a pamäťovú kartu microSD, na hornej sekundárny mikrofón. Na pravej strane je dvojtlačidlo na reguláciu hlasitosti a vypínač, v ktorom je integrovaný snímač odtlačkov prsta. Funguje väčšinou pohotovo a nemáme k nemu žiadne výhrady. Parametre aj vzhľad testovaného zariadenia sú takmer identické ako Huawei P smart 2021. Hlavným rozdielom je prítomnosť NFC na platby (v praxi vďaka absencii Google služieb nepoužiteľné), ktoré P smart 2021 nemá a tiež ďalšia farebná verzia navyše – zlatá – ktorá môže používateľov zaujať. Výrobca tu síce predinštaloval aplikáciu Huawei Wallet na platby a správu kariet, v Európe však nefunguje. Zaujímavosťou je tiež ľahko doinštalovateľná aplikácia, ktorá funguje spolu s telefónov na nahrávanie hovorov, avšak v málo kvalitnom formáte AMR.

O zobrazenie sa stará veľký, 6,67“ IPS panel s rozlíšením 2400×1080 pixelov, ktorý má v strede kruhový výrez na predný selfie fotoaparát. Má pomer strán 20:9 a 395 ppi. Chválime relatívne tenké rámčeky okolo displeja. Podanie farieb displeja je vcelku dobré (hoci nie je rovnomerné), aj vzhľadom k cene to považujeme za dostatočné. Už z výroby je nalepená fólia na displeji, avšak v testovanom kuse bola nakrivo, čo bolo vidno aj pri selfie fotoaparáte na prednej strane. Odporúčame preto kúpiť odolné krycie sklo, ktoré je lepšie ako fólia, tá sa ľahko poškriabe a nalepiť ho v servise, aby bolo aplikované rovno. Používatelia, ktorí radi sledujú na telefóne videá, budú nadšení, obrovský displej je na to priam určený. Telefón takisto umožňuje ovládanie tromi tlačidlami, alebo gestami. Kvalita reproduktora je podpriemerná, chýbajú basy aj stredy, reprodukcia je celkovo slabšia a tichšia a hoci na bežné sledovanie postačuje. Navyše je umiestnený tak, že si ho možno ľahko nechtiac zakryť.

Vďaka batérii s kapacitou 5000 mAh má smartfón veľmi dobrú výdrž. Bez problémov vydržal dva dni používania. Oceňujeme takisto rýchle nabíjanie (22,5W), čo znamená, že nabitie batérie z 0 na 50% potrvá pol hodiny. Dostupné je takisto reverzné nabíjanie cez kábel. Nemilo nás prekvapil starší procesor HiSlicon Kirin 710A, ktorý výrobca dopĺňa o 4GB RAM a 128GB vnútornej pamäte. Tú možno rozšíriť pomocou pamäťových kariet (do 512GB). Procesor je starší, ide o model z roku 2018 (čo je v mobilnom segmente dlhá doba), vyrobený je 12 nm výrobným procesom. Na väčšinu bežnej a menej náročnej práce výkon zariadenia postačuje, ale používatelia, ktorí chcú hrať náročnejšie hry, budú výkonom limitovaní. Pri bežnom používaní však na výrazné spomalenia, alebo pády aplikácii nenarazíte.

Telefón používa operačný systém Android 10 s nadstavbou od výrobcu – Magic UI 3.1, avšak bez Google služieb. To znamená nemožnosť nainštalovať a používať akékoľvek Google služby (Play Store, GMail, YouTube, Disk, Fotky, Mapy, G Pay – platenie smartfónom cez NFC). Huawei a Honor vo svojich smartfónoch používajú AppGallery. Posledným modelom s Google službami bola séria smartfónov Huawei P30 – všetky novšie modely ich neobsahujú. Už dlhodobo pritom neexistuje ani možnosť, ako služby Google do mobilu doinštalovať dodatočne. Všetky modely výrobcu Huawei (a dcérskej firmy Honor), ktoré nemajú z dôvodu amerických sankcii Google služby, sú označené ako telefóny AppGallery, telefón s HMS (Huawei Mobile Services) alebo bez GMS (Google Mobile Services).

AppGallery je pritom akýsi „náhradný“ obchod s aplikáciami od Huawei, ktorý dopĺňa vyhľadávanie Petal. Zatiaľ čo AppGallery (AG) je obchod a náhrada za Google Play Store, kam aj vývojári umiestňujú upravené aplikácie, ktoré fungujú bez Google služieb, Petal je vyhľadávač, ktorý po zadaní výrazu vyhľadáva všetky overené zdroje aplikácii (napr. APKMirror). Z nej sťahuje apk súbor, ktorý potom manuálne používateľ nainštaluje. Cez tieto platformy možno vyhľadať a nainštalovať aj aktualizácie daných aplikácii, zatiaľ čo cez AppGallery ide o vcelku jednoduchý proces (podobný ako v Play Store). Pri možnosti cez Petal ide o vcelku krkolomné a nie veľmi šťastné riešenie. Za zaujímavú funkciu, ktorú do telefónu výrobca pridal, považujeme režim eBook – čítanie elektronických kníh. Po spustení sa automaticky displej zmení na monochromatickú a knihu tak používateľ môže čítať ako na klasickej čítačke e-kníh.

Keďže Honor 10X Lite je našim prvým testovaným smartfónom bez Google služieb, venujeme softvérovej časti väčšiu pozornosť. Vcelku zaujímavá situácia pri používaní a testovaní je pri aplikáciách. Zatiaľ čo z Google aplikácii fungoval iba prehliadač Google Chrome (ale nedalo sa doň nijak prihlásiť a synchronizovať tak údaje), iné aplikácie od amerických spoločností fungovali bezchybne. Microsoft OneDrive, Skype, Edge ako aj Outlook a klávesnica SwiftKey fungovali bez problémov. Takisto Facebook, Messenger a WhatsApp, avšak pri WhatsApp nemožno obnoviť ani zálohovať údaje (teda chaty, obrázky a videá, keďže v Androide sa všetky zálohujú do Google Disku, ktorý tu však nefunguje a teda ani obnova a záloha dát nie je možná).

Mnohí používatelia radi používajú bankové aplikácie priamo v smartfóne. Pri snahe nainštalovať 365.bank, mBank a Revolut sme narazili na problém a nemohli sme ich nainštalovať a používať. Treba počkať, kým postupne banky optimalizujú aplikácie, hoci viacero bánk už svoju aplikáciu v AppGallery má – medzi nich patrí VÚB, SLSP, Tatra banka, Poštová banka, ČSOB, OTP aj PayPal. Aplikácie do AG pridávajú tiež aj mobilní operátori a kontrolovať spotrebu možno v aplikáciách Orangeu, Telekomu, O2 aj 4ky. V obchode AG je tiež veľa ďalších aplikácii a väčšinu z tých, ktoré sú bežné na iPhone a Androide, tu sú (ale zďaleka nie všetky) a postupne pribúdajú ďalšie.

Naša prvá skúsenosť s AppGallery nie je však dobrá, nakoľko pri prechode na telefón bez Google služieb si musí používateľ pri mnohých aplikáciách, na ktoré je zvyknutý,  hľadať iné alternatívy. Jednoducho tu nefungujú (napríklad YouTube, GMail a iné). To je na prvý pohľad dosť otravné, tiež bez Google služieb sa pri klonovaní neprenesú údaje používateľa z cloudu a jediným riešením je presun zo starého telefónu pomocou Phone Clone, čo je menej pohodlné. Problém je tiež pri zakúpených aplikáciách v Play Store, keďže na mobil s AG sa už zakúpená licencia neprenesie a všetky existujúce zakúpené licencie treba riešiť s vývojármi. V našom prípade išlo o  platenú verziu Nova Launcher Prime.

Výrobca v zariadení použil štyri snímače fotoaparátu. Hlavný má 48 MPx, pričom štyri pixely spája do jedného. Výsledkom je 12 MPx fotografia s lepším podaním farieb. Pri skvelých svetelných podmienkach prekvapí veľmi dobrým výsledkom a pomerne realistickými farbami. Pri horšom osvetlení a tiež v interiéri sú však už fotky horšie a prejavuje sa tu dosť veľký šum. Pri snímaní možno použiť aj nočný režim, ktorý dokáže v niektorých situáciách pomôcť, ale rozhodne nezachráni všetko. Pri fotení ultraširokouhlých fotiek badať výraznejšie bočné skreslenie, ktoré je pri okrajoch fotiek. Za dobrých svetelných podmienok dokáže aj tento snímač realizovať vcelku obstojné zábery, avšak s postupným zotmievaním pribúda viditeľný svetelný šum.

Ďalej sú tu dva snímače – 2 MPx na makro a 2 MPx na hĺbku. Prínos oboch snímačov je však diskutabilný, nakoľko makro fotky nie sú zďaleka tak kvalitné ako by sme čakali vďaka malému rozlíšeniu. Pri fotografovaní makro objektov je dokonca lepšie použiť hlavný snímač. Video možno realizovať vo Full HD pri 30/60 fps, podporuje aj HDR. Predný selfie fotoaparát má 8 MPx, pričom jeho využitie možno nájsť aj pri odomykaní zariadenia pomocou tváre. Ide však – ako pri drvivej väčšine zariadení – o 2D skenovanie, ktoré má limity. Či už kvôli bezpečnosti alebo problému rozpoznať tvár počas prítmia. Selfie snímačom takisto možno realizovať aj videá vo Full HD pri 30 fps. Takisto aj tu je funkcia HDR.

Honor 10X Lite je zaujímavý kandidát pre používateľov, ktorí hľadajú cenovo dostupné zariadenia (jeho cena je na úrovni 180 eur), avšak má svoje limity. Ponúka veľkú batériu, ktorá s prehľadom vydrží dva dni používania a priam obrovský displej, čo žiaľ znamená aj vysokú hmotnosť (208 gramov) a rozmery. Má veľa pamäte (128GB vnútorná pamäť, ktorú možno rozšíriť pamäťovkami o 512GB a použiť aj dve samostatné nanoSIM karty naraz) a solídny procesor. Nohy mu však podráža absencia Google služieb. Pre používateľov, ktorým to nevadí, ide o zaujímavú voľbu. Pokiaľ ale bez týchto služieb nechcete fungovať, treba siahnuť po iných modeloch konkurencie (mimo smartfónov Huawei a Honor).

Zapožičal: Honor