Domov Novinky Globálny trh so smartfónmi s nárastom o 5%

Globálny trh so smartfónmi s nárastom o 5%

Zdielať

Analytická spoločnosť zverejnila svoju predbežnú správu o globálnom trhu so smartfónmi v 3. štvrťroku 2024.

Podľa Canalys dodávky postupne aj medziročne rástli. Podľa analytikov bol hlavným motorom prebiehajúci cyklus výmeny od júla do septembra, keďže konkurencia sa pritvrdila viac ako kedykoľvek predtým. Samsung zostal na vrchole, ale za 3. štvrťrok si sotva udržal prvé miesto, keďže pri zaokrúhlení percentuálneho podielu na celé číslo mal (kórejský výrobca) rovnaký podiel na trhu aj Apple.

Xiaomi, Oppo a Vivo doplnili prvú päťku, ale všetky oči sa upierali na Apple, keďže americký gigant dosiahol v treťom štvrťroku najvyšší objem. Bol veľký dopyt po iPhone 15 a nových zariadeniach, ktoré má Apple Intelligence dostať kedykoľvek tento mesiac. Napriek tomu bol hlavným dôvodom nárastu dodávok spoločnosti Apple posun trhu smerom k prémiovým zariadeniam.

Očakáva sa, že výsledky iPhonu 16 pomôžu výrobcovi stať sa v 4. štvrťroku opäť vedúcou spoločnosťou v oblasti smartfónov a udržať si dynamiku aj v 1. polroku 2025, keď rozšíri funkcie umelej inteligencie na ďalšie trhy, ako je Európa a Čína, na čo si však bude musieť ešte chvíľu počkať. Trh sa zdá byť zdravý, keď sa blíži sezóna nákupných sviatkov ako je Singles‘ Day v Číne 11. novembra (11.11), Black Friday koncom novembra a, samozrejme, Vianoce na konci roka.

Analytici poukázali tiež na to, že trh so smartfónmi sa zlepšuje, ale niektorí predajcovia stále čelia globálnym výzvam pri vytváraní dopytu a regulačným prekážkam, najmä v Európskej únii.

Zdroj