Domov Návody Tipy a triky na fotografovanie jedál (Food foto)

Tipy a triky na fotografovanie jedál (Food foto)

Zdielať

Chcete sa pochváliť vašimi kuchárskymi výtvormi na sociálnych sieťach? Vieme, ako ohúrite! Ak ste foodbloger, určite viete, že fotenie jedla je veľká zábava – to množstvo delikátnych chutí a vôní! Takže to nielenže vyzerá, ale najmä po odvedení dobrej práce, aj chutí vynikajúco 🙂

Ak však s fotením jedla nemáte veľa skúseností, ale radi by ste sa pochválili priateľom na sociálnych sieťach s práve ukuchtenými výtvormi, poradíme pár trikov. Na to, aby chutné jedlo dokonale vyniklo na fotkách nepotrebujete nič špeciálne – dá sa to výborne zvládnuť aj doma. Na dosiahnutie najlepších výsledkov môžete využiť nielen prirodzené svetlo vonku, ale aj okno či interiér kuchyne. Celkovo je však pri fotení jedla najdôležitejšie sústrediť sa na malé detaily a priebežne kontrolovať rušivé prvky. Radšej urobte viac fotiek, dolaďte nastavenie a následne z nich vyberte fotku, s ktorou ste absolútne spokojní.

Fotografovanie vonku (foto hamburgera)

Jar prichádza a s ním aj teplejšie dni, ktoré nám konečne po dlhej zime umožnia niečo dobré si ugrilovať pri spoločnom pikniku v prírode, alebo napríklad na chate. Využite, čo prostredie ponúka – šťavnatý burger nemusí byť dokonale naaranžovaný v ateliéri, aby vyzeral chutne. Pristúpte k tomu trošku rustikálnejšie a namiesto taniera využite kus starého dreva. Jarné slnko môže byť ako hlavný zdroj osvetlenia príliš ostré – nechajte ho teda dopadať do fotografovanej scény zozadu, zpredu jedlo presvetlite odraznou doskou, prípadne zaimprovizujte alumatkou, či slnečnou clonou z auta. Nastavenie fotoaparátu: ISO 100, 105mm, f/2.8, 1/320s

Okno (foto polievky)

V interiéri domácnosti je najlepším zdrojom osvetlenia pri fotení jedla prirodzené mäkké svetlo z okna. Samozrejme, ak sa do neho neopiera tvrdé slnko – v takom prípade je lepšie počkať na neskoršiu poobednú hodinu, alebo jeho ostré lúče zjemniť difuzérom z odraznej dosky (improvizovať sa dá napríklad aj papierom na pečenie prilepenom páskou na okne). Pripravte si menší stolík, na ktorý môžete položiť vhodný podklad (v našom prípade zvyšný kus kuchynskej linky). Svetlo nechajte dopadať na jedlo zvrchu alebo z bočnej strany. Tiene je dobré prekresliť odraznou doskou alebo veľkým bielym papierom (často sa pri fotení používa aj kus bieleho polystyrénu). Nastavenie fotoaparátu: ISO 640, 70mm, f/4, 1/125s

Podsvietená kuchynská linka (foto chlebíčku)

Pokiaľ máte v kuchyni led podsvietenie linky, môžete využiť jeho príjemne mäkké svetlo a fotiť jedlo priamo tam, kde ste ho uvarili, čo je časovo aj priestorovo veľmi praktické riešenie. Na jemné presvetlenie tienistých častí sme v tomto prípade využili biely výkres. Nízka hĺbka ostrosti dosiahnutá využitím plne otvorenej clony objektívu (f/2.8) je ideálnym riešením pri fotografovaní zboku alebo jemne zhora. Pokiaľ fotíte z nadhľadu je lepšie čiastočne zacloniť (f/4-5,6), aby ste scénu dostatočne preostrili. Nastavenie fotoaparátu: ISO 800, 70mm, f/2,8, 1/100s

Samozrejmosťou je kvalitná technika – mobil vám nikdy neurobí také pekné fotky ako kvalitná zrkadlovka. Na trhu sú aj modely, ako napríklad Nikon D5600, ktoré dokážu vďaka inteligentnej aplikácii SnapBridge každú nasnímanú fotku okamžite zobraziť na vašom telefóne či tablete a hneď ju aj zdieľať na sociálnych médiách. Kedykoľvek chcete, môžete tiež prenášať aj práve urobené videá. A čo je na food foto to najlepšie? No predsa, že na konci všetko to delikátne jedlo môžete zjesť! Tak smelo do toho a príjemné fotenie 🙂

Článok bol aktualizovaný a presunutá na novší dátum publikácie.