Domov Návody Ako zaobchádzať s vytečenými batériami?

Ako zaobchádzať s vytečenými batériami?

Zdielať

Tekutina z batérií môže byť nebezpečná, zvlášť ak sa k nej dostanú malé deti.

Mnohým používateľom sa stala situácia, že zariadenie napájané batériami prestalo fungovať, či už diaľkový ovládač alebo hovoriace hračky pre deti. Po otvorení krytu na batérie boli batériách zjavili biele zvyšky nejakej látky. To je znak, že batéria vytiekla. Stáva sa to hlavne v zariadeniach, kde sú batérie príliš dlho bez výmeny.

Vytečenie sa týka hlavne alkalických a zinkovo-uhlíkových batérií. Je to dané technológiou, akou generujú energiu. Batéria je v podstate balenie, kde prebieha chemická reakcia prostredníctvom dvoch typov kovov (+ a -), ktoré reagujú a vytvárajú elektrickú energiu, ak sú pripojené k zariadeniu. Tieto typy kovov neprichádzajú k priamemu kontaktu, fungujú prostredníctvom tekutého vodiča (elektrolytu), ktorým je batéria naplnená.

A práve táto tekutina je tou, ktorá môže začať unikať a vytvárať biele kryštáliky na vonkajšej strane batérie. Keď je batéria príliš dlho bez napájania, alebo keď je v zariadení príliš dlho prázdna, v batérii sa vytvorí plyn. Ak je tlak plynu príliš veľký, ochranná vrstva batérie sa pretrhne, čo je zámerné rozhodnutie výrobcu, aby sa zabránilo výbuchu vo vnútri batérie.

Takto sa elektrolyt dostane von a vznikne netesniaca batéria z ktorej unikne tekutina. Pokiaľ sa teda zariadenie, alebo hračka neplánuje dlhšie používať, odporúča sa batérie vybrať a uschovať ich samostatne. Na rozoznanie tečúcich batérii nám stačia dva ľudské zmysly: čuch a zrak. Takéto batérie zapáchajú, nepoškodená batéria nemá zápach, čiže podľa čuchu sa dá určiť, že s batériou nie je niečo v poriadku.

Na batérií taktiež vidno tekutinu alebo zaschnutú bielu kašu. Ide o elektrolyt, ktorý vytiekol z ochrannej vrstvy batérie v dôsledku zvýšeného tlaku. Čo robiť, ak používateľ nájde vytečenú batériu? Najprv niekoľko úvodných opatrení. Nasadiť si rukavice a ochranné okuliare, nakoľko chemikálie môžu podráždiť pokožku a poškodiť oblečenie.

V prípade že rukavice nie sú dostupné, po manipulácii s batériou je potrebné umyť si ruky vodou. Ďalej sa ubezpečiť, že izba, kde sa manipuluje s batériami, je dostatočne vetraná a pracovať mimo dosahu zvedavých detí a domácich zvierat. Potom odstrániť zo zariadenia samotné tečúce batérie. Je dobré, pripraviť sa, že to bude trocha ťažšie ako v prípade nepoškodených batérií.

Poškodené batérie umiestniť do priehľadnej plastovej tašky, aby bolo vidno obsah a tašku odložiť na bezpečné miesto mimo dosah detí a zvierat. Následne batérie odniesť do určenej zberne elektroodpadu, kde budú bezpečne zlikvidované. Zariadenie, v ktorom boli batérie, odporúčame vyčistiť. V rukaviciach namočte vatový tampón alebo handričku do citrónovej šťavy alebo octu a jemne ním zotrite biele zvyšky zo zariadenia.

Niektorí domáci majstri možno majú aj špeciálne čistiace pero na tieto účely. Pri čistení sa netreba ponáhľať. Biele kryštáliky reagujú na kyslú tekutinu a po určitom čase sa uvoľnia. Dá sa použiť stará (alebo dedikovaná na tento jednorazový účel) zubná kefka alebo handrička. Nedrhnúť príliš silno, zariadenie sa môže poškodiť. V niektorých prípadoch môže byť doska plošných spojov zariadenia poškodená a nebude ďalej fungovať.

V takomto prípade je ideálne zariadenie odniesť do elektropredajne, kde sa takýmito prípadmi zaoberajú. Oprava však častokrát nebude možná alebo drahšia ako nové zariadenie, a tak poškodené zariadenie zrejme skončí v recyklácii. Tekutina taktiež môže prísť do kontaktu s ústami alebo pokožkou. Pokožku môže popáliť alebo podráždiť, a je taktiež jedovatá, takže sa nesmie dostať do blízkosti úst.

Ak sa však také čosi stalo, tu je postup: V prípade kontaktu tekutiny s pokožkou treba okamžite vypláchnuť vodou. V prípade že došlo k popáleninám alebo poškodeniu pokožku, treba kontaktovať lekára. Horší prípad je tekutina v ústach, kde sa dostane do tráviacej sústavy. Prvý krok je vypláchnutie úst obrovským množstvom vody (neprehĺtať) a kontaktovať toxikologické centrum na telefónnom čísle 02/54 77 41 66 (medzinárodný formát +421 2 5477 4166).

Centrum má 24-hodinovú službu. Ak je vodivá tekutina pri kontakte stále v tekutej forme, je pravdepodobná návšteva nemocnice. Číslo na toxikologické centrum odporúčame mať uložené v mobilnom telefóne, lebo aj keď sa dá na internete rýchlo vyhľadať, každá sekunda môže byť cenná. Zvlášť ak máte malé deti. Väčším problémom je prehltnutie batérie. Nič nejedzte ani nepite, snažte sa nevracať a choďte rovno na pohotovosť.

V prípade že bývate v odľahlejších častiach, nebojte sa zavolať 112. Pacienta pošlú na röntgen, lekárovi treba oznámiť o aký typ batérie ide. Ak beriete nejaké lieky alebo máte infekčnú chorobu, treba to oznámiť. V prípade kontaktu s tekutinou u tehotnej ženy väčšinou pre plod nie je riziko, ak sa dostala len na povrch pokožky. V prípade akýchkoľvek pochybností treba kontaktovať lekára, ale pre dieťatko to väčšinou nie je ohrozenie.

Najlepšou ochranou je prevencia. Aby sa zabránilo vytečeniu batérií, je vhodné používať v zariadení rovnaké batérie rovnakej značky. Všetky batérie treba vymeniť naraz, ak ich je v zariadení viacej. V prípade dlhšieho nepoužívania batérií treba batérie zo zariadenia vybrať. Pri vkladaní najprv treba batériu vložiť s koncom označením znamienkom mínus, pri vyberaní batérií zas treba začať koncom so znamienkom plus. Batérie ukladajte v suchom prostredí s izbovou teplotou. Použité batérie odneste do elektroodpadu a neskladujte ich doma.

Zdroj