Domov Periférie Recenzia: TicWatch Pro 5 GPS

Recenzia: TicWatch Pro 5 GPS

Zdielať

Posledných niekoľko rokov je na trhu so smart hodinkami rušno. Konkurencia je veľká a azda každý sa snaží zaujať niečím iným. Otestovali sme TicWatch Pro 5 GPS.

V podlhovastej krabičke boli samotné hodinky so silikónovým remienkom na zápästie a magnetickou štvorkolíkovou nabíjačkou. Celkový štýlový vzhľad hodiniek sa príliš nelíši od ich predchodcu. Veľké šasi s výraznými krivkami a tmavým motívom. Tentoraz sa hmotnosť modelu trochu znížila, a to napriek tomu, že má väčší displej, väčšiu batériu a nové funkcie.

Hoci rozdiel je na prvý pohľad ľahko prehliadnuteľný, najvýraznejšie sa ubralo z hrúbky, vďaka čomu sa celková hmotnosť znížila. Samotné hodinky už na prvý pohľad evokujú pocit prémiovosti, aj cena je nastavená vysoko – na úrovni 250 až 340 eur. Dizajn cieli zrejme na manažérov a čierne šasi už na prvý pohľad vyzerá zaujímavo. Rozmery sú 50×48×13 mm, páči sa nám príjemná hmotnosť 44 gramov.

Zameranie na aktivitu a šport je viditeľné aj po stránke ich odolnosti – hodinky majú certifikáciu 5ATM, to znamená, že sú vhodné na plávanie či kúpanie na hladine. Je to vyšší stupeň odolnosti ako IP68, ale tiež má svoje limity. Na ovládanie hodiniek slúži otočná korunka podobná tej, ktorú nájdeme na Apple Watch. K tomu pridáva aj bočné tlačidlo pre rýchly prístup k nedávno používaným aplikáciám.

Nemožno ich prispôsobiť a majú vopred nastavené funkcie. Rozhodne je to škoda. Doplnené sú o mikrofón a reproduktor, pričom spodná strana je vyrobená z odolného plastu. Predpokladáme, že plast použil výrobca najmä kvôli dosiahnutiu čo najnižšej hmotnosti. Plastový remienok je mäkký a pružný. Samozrejme, ak sa používateľovi tento remienok nepáči, môže si vybrať ľubovoľný 24 mm remienok, pretože je univerzálny.

Šasi hodiniek je vyrobené z nehrdzavejúcej ocele s dvojitou textúrou. Boky majú matnú povrchovú úpravu, zatiaľ čo časť rámčeka obklopujúca displej je lesklá. Jeho ostrý a hranatý vzhľad sa nehodí pre menšie zápästia. Hodinky sú jednoduchým doplnkom na formálne aj neformálne príležitosti. To, čo niekedy bolo veľkým kvádrom na zápästí, sa čoraz viac začína podobať ručičkovým hodinkám. Medzi také patrí aj TicWatch Pro 5 GPS.

Displej je elegantne zapustený, čo minimalizuje riziko poškriabania. Povrchová úprava Corning Gorilla Glass pritom zvyšuje odolnosť proti náhodnému poškodeniu a pridáva dodatočný pocit bezpečia pri používaní. Okrúhly 1,43“ displej má rozlíšenie 466×466 pixelov. Hustota pixelov dosahuje 461 ppi, čo patrí rozhodne k tým lepším v danom segmente.

Viditeľnosť je veľmi dobrá a chválime aj prítomnosť senzora svetla, ktorý sa zapne spolu s exteriérovým módom a upravuje teda automaticky jas. Keďže displej má OLED technológiu, je veľmi šetrný, keďže čierna sa zobrazuje úplným vypnutím pixelov. TicWatch Pro 5 GPS používajú najnovší operačný systém Wear OS 3. Z funkčného a dizajnového hľadiska môže ísť o zaujímavú alternatívu voči hodinkám od Samsungu.

Ale pozor, hodinky nie sú kompatibilné s iPhonmi. I keď pri nastavovaní hodiniek používateľ nájde apku Mobvoi na App Store, ktorá počas procesu párovania vyžaduje doinštalovať apku WearOS, ku úspešnému spárovaniu nedôjde. Takže s iPhonom nie je možné hodinky používať, čo je rozhodne veľká škoda. Hodinky sme testovali s Android smartfónom Realme 12 Pro+.

Prvotné spárovanie bolo problematické a pre úspešnosť sme ho museli opakovať viackrát. Výrobca, hoci sú hodinky dlhšie na trhu, nemá „vychytané“ viaceré chyby, ktoré treba ešte doladiť. V modeli tiež chýba plnohodnotná slovenská lokalizácia. Viaceré časti hodiniek boli iba čiastočne preložené a ostali tu nepreložené pozostatky z angličtiny (ako je napr. Calculator, Essential mode settings, Flashlight, One-tap measurement, a ďalšie).

Prvý dojem pri nastavovaní spolu s nepreloženými časťami nezlepšuje ani aplikácia. Mobvoi Health pre Android, čo je samoobslužná aplikácia na správu hodiniek, má veľmi málo možností. Nemožno ňou poriadne do detailov ovládať ani nastavovať hodinky. Azda jediné, čo tu možno nastaviť, sú ciferníky a možnosť, z ktorých aplikácii budú prichádzať upozornenia.

Rozhodne poteší podpora pre Google Pay – teda platenie so smart hodinkami. Takisto si možno do nich sťahovať zoznamy skladieb zo streamovacích platforiem ako je Spotify na počúvanie offline (napríklad keď má používateľ hodinky pri športe mimo dosahu smartfónu).

Aplikácia Mobvoi na personalizáciu hodiniek, výber ciferníkov

Mnohé z možných zobrazovaných ciferníkov sú extra spoplatnené, čo je rozhodne negatívum. Ak si používateľ kúpi pomerne drahé smart hodinky, očakáva, že všetky funkcie vrátane ciferníkov budú zdarma. Pre ich zmenu si tiež treba doinštalovať extra druhú aplikáciu a vytvoriť konto. Počas registrácie možno na prihlásenie použiť Google účet, čo aspoň čiastočne zjednodušuje celý proces.

Toto riešenie je dosť nešťastné, a nemožno hovoriť o pro-zákazníckom riešení. Chýba funkcia Google Assistant, aj možnosť mobilného pripojenia (hodinky nepodporujú eSIM a nemajú ani slot na nanoSIM kartu). Celkový dojem z aplikácie Mobvoi, ktorá má málo možností, je rozpačitý. V úvodnej obrazovke zobrazuje stav batérie, posledné športové aktivity, ako aj krátky prehľad.

Hlbšie v pod-menu appky možno nájsť niektoré z „pokročilejších“ činností ako je počet prejdených krokov, SpO2, tep, či dĺžka spánku. Tie si možno pridať na plochu priamo do úvodnej obrazovky. V porovnaní s inými riešeniami a aplikáciami, ako je napríklad Huawei zdravie tak ide v podstate o aplikáciu, ktorá je menej prehľadná a ponúka menej funkcionalít.

Aktualizáciu je nutné realizovať priamo z hodiniek, takisto aj aplikácie možno pridávať z Google Play obchodu. Hodinky sa tiež pripájajú samostatne k Wi-Fi a vidieť ich medzi pripojenými zariadeniami vo Wi-Fi routri. GPS v názve značí, že podporujú navigáciu a teda záznam trasy z tréningu a športu je presný, čo sme si overili v praxi.

Hodinky slúžia dobre aj ako krokomer, keďže si možno nastaviť denný počet krokov a tie nás následne upozornia na dosiahnutie polovice a celej tejto hodnoty. Systém obsahuje množstvo widgetov, ako je počasie, kalendár a ďalšie. Rozširovať si ich možnosti sa dá doinštalovaním ďalších aplikácií, ktorých je pomerne veľa.

A keďže ide o smart hodinky, priamo na displeji možno zobrazovať notifikácie, ako sú napríklad prichádzajúce SMS správy (ale nemožno na ne z hodiniek odpovedať). Keďže majú testované hodinky reproduktor a mikrofón, je možné počas prichádzajúceho hovoru ho prijať bez nutnosti vytiahnuť smartfón z vrecka.

Zobrazujú názov kontaktu a tiež aj možnosti na deaktiváciu mikrofónu, prepnutie reproduktora na mobil, alebo číselnú klávesnicu (v prípade, ak to používateľ potrebuje).

Čo všetko je v balení smart hodiniek?

Hardvérovým základom je štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1, postavený na 4 nm výrobcom procese, ktorý je taktovaný na 1,7 GHz. Výbavu dopĺňa 2GB RAM a 32GB vnútorná pamäť. Vďaka systému WearOS ide v podstate o maličké „Android zariadenie“ s možnosťou doinštalovať takmer akékoľvek ďalšie aplikácie. Na komunikáciu s telefónom slúži Bluetooth 5.2 a na sťahovanie aktualizácii a aplikácii Wi-Fi 802.11n.

Multitasking medzi aplikáciami a ponukami je svižné, inštalácia nových je rovnako jednoduchá, ako by sme v systéme očakávali. O napájanie sa stará vstavaná batéria s kapacitou 628 mAh. V praxi sme dosiahli výdrž najviac 2-3 dni, čo považujeme za málo. Takáto výdrž je síce podobná ako pri Apple a Samsung hodinkách, ale ocenili by sme najmenej týždennú výdrž (podobne ako majú Honor a Xiaomi smart hodinky).

Naše celkové pocity z testovaných smart hodiniek TicWatch Pro 5 GPS sú zmiešané. Na jednej strane ponúkajú zaujímavý dizajn s príjemnými rozmermi a hmotnosťou, so zaujímavými funkciami, vstavaným GPS, množstvom appiek, ktoré možno do hodiniek doinštalovať, na druhej strane aplikácia do smartfónu ponúka príliš málo možností a navyše hodinky nie sú kompatibilné s iPhonmi.

Páči sa nám množstvo senzorov a snímačov, ktoré hodinky majú (a používajú ich na vyhodnotenie aktivít, srdcového tepu, teploty pokožky, Sp02 a GPS). Chýbajúca plná lokalizácia s vysokou cenou a slabšou výdržou, ale najmä nie ideálne možnosti personalizácie hodiniek (ako je nastavenie ciferníkov s nutnosťou extra apky a predplatného) tiež kazia inak vcelku dobrý potenciál smart hodiniek.

Na nás hodinky nespravili prvý dojem veľmi dobrý a to najmä kvôli chaotickému nastavovaniu. Páči sa nám kvalitné spracovanie a dizajnu. Veľmi dobré sú aj niektoré z ďalších vlastností hodiniek, ale podľa nášho názoru má výrobca rozhodne čo doháňať. Takisto tu je veľa zaujímavých a praktických funkcií, ale mnohé z nich sú viac-menej štandardom aj pri lacnejších zariadeniach.

Naše odporúčanie teda znie: ak chce používateľ veľké štýlové smart hodinky, hlavne na monitorovanie zdravia s relatívne „dostupnou“ cenou (TicWatch Pro 5 GPS rozhodne nie sú lacné, ale ich cena je nižšia ako modely od Samsungu), môže to byť zaujímavá voľba. No pre náročnejších alebo majiteľov iPhonov testovaný model pravdepodobne nie je vhodný. Trh ponúka veľa možností, výber je niekedy náročný.