Domov Novinky OSN navrhuje pravidlá pre umelú inteligenciu

OSN navrhuje pravidlá pre umelú inteligenciu

Zdielať

Dokument obsahuje sedem odporúčaní, ktoré majú za cieľ riešiť riziká spojené s umelou inteligenciou.

Poradný orgán OSN pre AI nedávno zverejnil svoju záverečnú správu, ktorá obsahuje sedem kľúčových odporúčaní na riešenie rizík a nedostatkov v jej riadení. Odporúčania sú navrhnuté tak, aby sa stali základom pre globálnu reguláciu v oblasti umelej inteligencie a budú predmetom diskusie na nadchádzajúcom septembrovom summite OSN.

Návrh pre OSN vypracoval 39-členný poradný orgán minulý rok. O odporúčaniach sa bude diskutovať na samite OSN, ktorý sa uskutoční v septembri. Od vydania ChatGPT podporovanej Microsoftom v roku 2022 sa používanie umelá inteligencia rýchlo rozšírila, čo vyvoláva obavy z podnecovania dezinformácií, falošných správ a porušovania autorských práv.

Cieľom je zabezpečiť, aby sa AI rozvíjala zodpovedne a v súlade s medzinárodnými normami. Jedným z hlavných návrhov je zriadenie nezávislého vedeckého panelu. Panel by mal poskytovať spoľahlivé vedecké poznatky a riešiť informačnú asymetriu medzi výskumnými laboratóriami a verejnosťou. V praxi by to znamenalo, že panel by zhromažďoval a analyzoval údaje o vývoji a rizikách AI.

Tým by zabezpečil, že verejnosť a rozhodovacie orgány majú prístup k objektívnym informáciám. Mohol by byť kľúčovým nástrojom na zabezpečenie transparentnosti a dôvery v technológie umelej inteligencie. Cieľom je podporiť medzinárodnú spoluprácu a výmenu skúseností medzi krajinami, čo by mohlo viesť k lepšiemu pochopeniu a riadeniu technológií.

Zatiaľ iba niekoľko krajín vytvorilo zákony, ktoré upravujú šírenie nástrojov AI. Európska únia predbehla ostatné tým, že prijala komplexný zákon o UI v porovnaní s prístupom Spojených štátov, ktoré sa riadia dobrovoľným dodržiavaním predpisov, zatiaľ čo Čína sa zamerala na zachovanie sociálnej stability a štátnej kontroly. Spojené štáty boli medzi približne 60 krajinami, ktoré 10. septembra schválili „akčný plán“ na reguláciu zodpovedného využívania umelej inteligencie v armáde.

Na rozdiel od toho Čína tento právne nezáväzný dokument nepodporila. Vzhľadom na to, že vývoj umelej inteligencie je v rukách niekoľkých nadnárodných spoločností, existuje nebezpečenstvo, že by technológia mohla byť ľuďom vnútená bez toho, aby mali možnosť vyjadriť sa k tomu, ako sa používa, uviedla OSN vo svojom vyhlásení.

V praxi by to znamenalo, že krajiny by mali prístup k zdrojom a odborníkom, ktorí by im pomohli pri implementácii a riadení technológií umelej inteligencie. Financovanie výskumu a vývoja v rozvojových krajinách by zabezpečil globálny fond, ktorý by riešil problémy s kapacitami a podporou spolupráce medzi krajinami. Cieľom fondu je rovnomerné rozloženie výhod z využívania AI a podpora krajinám, ktoré v tejto oblasti zaostávajú.

V odporúčaniach tiež navrhujú vytvorenie globálneho rámca pre dáta umelej inteligencie, ktorý by stanovil medzinárodné štandardy pre správu údajov a ochranu súkromia. Mohol by mohol pomôcť zabezpečiť, že údaje sú spravované zodpovedne a v súlade s medzinárodnými normami, čím by sa zvýšila dôvera verejnosti v tieto technológie. Súčasťou návrhu OSN je tiež odporúčanie zriadiť platformu pre štandardizáciu.

Zdroj