Domov Návody Tipy a triky: Domáce varenie piva – ako na to?

Tipy a triky: Domáce varenie piva – ako na to?

Zdielať

Láka vás predstava, že by ste si uvarili svoje vlastné pivo? Mini pivovary v posledných rokoch rástli ako huby po daždi. Ak si chcete pripraviť dobré domáce pivo, nemusíte hneď zakladať pivovar.

Domáca výroba piva je nový trendy koníček, ktorému prepadli samozrejme aj Česi. Proces varenia piva je ale časovo náročný. Nie je to nič pre vás? Hľadáte jednoduchší spôsob, ako si doma pripraviť dobré pivo? Existuje vôbec? Odpovede na tieto otázky a tiež užitočné tipy nájdete v našom článku.

Tradičné domáce varenie piva nie je pre každého

České pivo má svetový ohlas. Ak sa spýtate cudzinca z opačnej strany zemegule, čo vie o Českej republike, pravdepodobne bude krčiť ramenami. Spomeňte české pivo a bingo! Na české pivo môžu byť Česi patrične hrdí. Naši susedia sú národom pivárov, a to nielen v negatívnom slova zmysle. Česi pivo nielen radi pijú, zapálení priaznivci tohto zlatého moku, si ho bez problémov aj sami vyrobia. Kým boom mini pivovarov pomaly poľavuje, varenie piva pre osobnú spotrebu je na vzostupe. Táto zaujímavá záľuba však vyžaduje nutnú dávku trpezlivosti.

2 najčastejšie spôsoby, ako si môžete uvariť domáce pivo

  1. Kúpite si kvalitný profesionálny prístroj na výrobu piva (domáci pivovar). Tento variant sa hodí pre tých z vás, ktorí to s varením piva myslíte smrteľne vážne a nebojíte sa do svojej vášne investovať nemalé peniaze. Ponuka domácich pivovarov na osobné účely je pomerne široká. Niektoré modely sú priamo určené pre úplných začiatočníkov s minimálnymi znalosťami. Takýto prístroj vás vyjde okolo 400 eur. Ak nechcete zostať pri zemi a radi by ste si vyrobili akýkoľvek druh piva, tak siahnete do vrecka podstatne hlbšie. Počítajte s investíciou okolo 3 000 eur.
  2. Kúpite si základné vybavenie a začnete pekne od nuly. Chcete si pivo uvariť bez pomoci moderných prístrojov sami na vlastnú päsť? Výhodou je, že hneď na začiatku nemusíte investovať veľké sumy do nákupu profesionálnych domácich pivovarov. Úplne bez investícií sa ale tiež nezaobídete. Budete potrebovať: veľký hrniec (z nehrdzavejúcej ocele alebo smaltový) s objemom aspoň 30 litrov, sporák, hadičku z priehľadného potravinárskeho plastu, dlhú varešku, ktorú možno dezinfikovať, scedzovačku (pivnú, cedidlo sa vôbec nehodí), chladič a prípojné hadice, ktoré možno pripojiť na vodovod, kvasnú nádobu s vekom, kvasnú zátku s tesnením, stáčaciu a pomocnú nádobu s dolným výpustom, teplomer, stáčač, cukromery a merací valec, Lugolov roztok (používa sa na jódovú skúšku scukrenia), odmerku, kadičku, váhu, sklenené pivové fľaše a sanitačné prostriedky. Ak ešte nemáte, nezabudnite si zaobstarať tiež poriadne poháre na pivo.

Vo výsledku toho nie je málo. K tomu si pripočítajte náklady na nákup surovín a tiež váš čas. Varenie piva je krásny koníček, ale nesadne každému. Najmä ak sa rozhodnete začínať len so základným vybavením, počítajte s tým, že proces výroby piva je pomerne náročný. Nákup základného vybavenia vás síce vyjde omnoho lacnejšie než investícia do nákladných profesionálnych domácich pivovarov, ale nezaobídete sa bez určitých znalostí.

Proces varenia piva má celkom 7 fáz:

  1. Rmutovanie – je to proces, pri ktorom sladové enzýmy štiepia škrob na kvasiteľné cukry.
  2. Scedzovanie s vysladzovanie – v tejto fáze dochádza k oddeleniu kvapalnej časti rmutu od pevných zvyškov sladu (sladového mláta). Výsledkom tohto procesu je číry roztok sladkej chuti, ktorému sa hovorí sladina.
  3. Chmeľovar – sladina sa varí s chmeľom (120 min.). Vďaka tomu prechádzajú ušľachtilé horké látky z chmeľu do roztoku. Takto získate horúcu mladinu.
  4. Chladenie – proces schladzovania mladiny.
  5. „Spilkovanie“ – prečerpávanie schladenej mladiny do kvasnej nádoby (v pivovaroch do kvasných kadí v „spilke“).
  6. Zakvasenie a hlavné kvasenie
  7. Fľašovanie a dokvasovanie

Mladinové koncentráty, slad, sladové výťažky, pivovarské kvasnice, chmeľ, maltózy a ďalšie suroviny potrebné na výrobu piva si môžete jednoducho objednať cez internet. Na internete nájdete aj podrobné video návody a rady, ako uvariť pivo v domácich podmienkach.

Existuje jednoduchší spôsob, ako si pripraviť domáce pivo?

Nevyhovuje vám ani jeden z vyššie opísaných spôsobov výroby domáceho piva? Ale nevzdávate sa nádeje, že to ide aj inak, a pokiaľ možno lacnejšie a bez námahy? Bohužiaľ, na Slovensku ani Českej republike zatiaľ jednoduchší spôsob neexistuje. V Nemecku a Švajčiarsku už je možné vyrobiť si domáce pivo z pivného koncentrátu vo výrobníku sódy. Postup je rovnaký ako pri výrobe limonád. Rozdiel je len v tom, že namiesto sirupu použijete pivný koncentrát. Z jednej litrovej fľaše koncentrátu je možné pripraviť až 3 l piva (svetlý ležiak z kategórie pils), ktoré obsahuje 4,5 % alkoholu. Hlavným lákadlom výroby domáceho piva týmto spôsobom sú minimálne náklady.

Pivo a výrobník sódy trochu inak. Vedeli ste o tejto skvelej vychytávke?

Otvorili ste si fľašu piva, odpili ste si a potom na naň úspešne zabudli. Do druhého dňa vám samozrejme vyvetralo. Čo s tým? Vypiť, alebo vyliať? Pokiaľ máte Sodastream, môžete pivo zachrániť. Samozrejme, že nejde o odporúčanie výrobcu, vynaliezavosť používateľov ale nepozná hranice. Pivo jednoducho prelejete do fľaše. V žiadnom prípade neskúšajte pripojiť fľašu od piva, ak sa v ňom však nechcete tiež vykúpať. Potom už stačí len jedna dávka (stlačenie) CO₂ a „voilà“ pivo je ako nové.

Spoločnosť Sodastream je najväčším výrobcom výrobníkov sódy. S týmito prístrojmi si môžete vyrobiť domáce sýtené limonády. Na výrobu domácej limonády potrebujete iba vodu a koncentrovaný sirup.

Ako bude možno vyzerať domáca výroba piva v budúcnosti

Kávové kapsuly asi poznáte. Neexistuje jednoduchší spôsob prípravy kávy. Stačí len dať kapsulu do kávovaru a behom chvíľky si môžete vychutnať svoju obľúbenú kávu. Tento spôsob prípravy kávy funguje skvele, tak prečo to nevyskúšať aj s pivom? Kapsľový minipivovar sa postará o fermentáciu, karbonizáciu, pivo vám načapuje a sám sa tiež vyčistí. Kapsuly budú k dispozícii v rôznych príchutiach. Znie to zaujímavo? Má to však jeden malý háčik. Príprava kapsuľovej kávy zaberie pár okamihov a počas dňa si ich môžete pripraviť neobmedzené množstvo. Príprava piva je o dosť pomalšia. Tento minipivovar pripraví 5 l piva približne za dva týždne.

Ani profesionálna domáca varňa piva nie je zárukou úspechu

Minipivovar na kapsuly aj výroba piva z pivného koncentrátu môžu byť veľmi zaujímavou alternatívou tradičného varenia domáceho piva. Domáce pivo si pripravíte takmer bez námahy a nepotrebujete na jeho prípravu ani žiadne znalosti. Otázkou zostáva, či si na pive z kapsúl alebo koncentrátu pochutnáte. Tieto novinky zatiaľ nie sú na slovenskom trhu dostupné. Na ochutnávku piva z kapsúl alebo koncentrátu si teda budete musieť ešte počkať.

Bez znalostí dobré pivo v tradičnej varni neuvaríte

Nezaujali vás novinky z oblasti homebrewing alebo sa vám na ne nechce čakať? Ak ste sa rozhodli, že to predsa len skúsite tradičným spôsobom, smelo do toho. Než začnete zháňať vybavenie, niečo si naštudujte. Bez znalostí sa určite nezaobídete. Preštudujte si podrobnejšie jednotlivé fázy prípravy piva a nebojte sa kontaktovať skúsených amatérskych sládkov. Teória je jedna vec, ale prax nič nenahradí. Našťastie pre vás existujú kurzy pre začiatočníkov a môžete sa tiež pridať do facebookovej skupiny „Domáce pivo – Homebrewing“. Nájdete v nej takmer 6 000 nadšencov domáceho varenia piva, ktorí vám ochotne poradia a upozornia vás na najčastejšie chyby.

Tradičné varenie piva vyžaduje určité znalosti. Bez nich dobré pivo neuvaríte.

Tradičné domáce varenie piva je zábavný koníček pre skutočných nadšencov, ktorí majú radi nielen konzumáciu zlatistého moku, ale užívajú si aj proces jeho výroby. Príprava piva tradičným spôsobom vyžaduje určité znalosti a tiež nutnú dávku trpezlivosti. Radosť z podarenej práce, ale určite stojí za to.

Zdroj: Alza

Odpovedať

Vložte komentár prosím!
Zadajte svoje meno