O koľko sa zvýši cena a aké sú hlavné dôvody?
Každý obyvateľ Slovenska vypije priemerne 3,3 kilogramu kávy ročne, pričom za 30 rokov jej spotreba u nás stúpla takmer o dva kilogramy. Slováci dokážu oceniť kvalitu, preto siahajú častejšie po značkovej káve, ktorú si doprajú 2- až 3-krát denne vo forme klasického espressa. Ak patríte aj vy medzi tých, čo si nevedia ráno predstaviť bez svojej šálky kávy, pripravte sa na to, že z bežného rituálu sa môže stať o niečo luxusnejší pôžitok.
V roku 2025 nás podľa analytikov čaká významný nárast cien kávy, ktorý pocíti každý kávičkár, či už miluje espresso, cappuccino alebo latté. A to aj napriek tomu, že z hľadiska ceny kávy za šálku bude cenový nárast o niečo znesiteľnejší. Konsolidácia však nebude jedinou príčinou jej zdražovania. Čo môžeme konkrétne očakávať?
Ceny kávy pravdepodobne zostanú vysoké aj v nasledujúcich rokoch. Ak sa nepodarí zastaviť negatívny vplyv klimatických zmien a nasledujúca sezóna bude podľa očakávaní naďalej slabá, tak káva bude čoraz vzácnejším tovarom. Výrobcovia síce hľadajú riešenia v podobe nových technológií na pestovanie kávy, ale tieto inovácie zatiaľ neznižujú ceny dostatočne rýchlo.
Na Slovensku tak možno očakávať, že v najbližších mesiacoch a najmä v budúcom roku budú ceny kávy v kaviarňach, predajniach aj obchodoch naďalej stúpať o 10% až 30% a nebude to zapríčinené iba konsolidačným balíkom. Hoci káva bola dlhé roky veľmi cenovo dostupným pôžitkom, súčasné ekonomické a klimatické faktory nútia producentov aj obchodníkov zvyšovať ceny.
Tento trend sa už prejavuje nielen v kaviarňach, ale aj na pultoch obchodov, kde cena balenia kávových zŕn neustále rastie. Prečo sa teda ceny kávy zvyšujú? Odpoveď nie je jednoduchá, keďže na zvyšovanie cien vplýva niekoľko faktorov. Jedným z hlavných dôvodov, prečo cena kávy stúpa, sú nepriaznivé klimatické podmienky v krajinách, ktoré sú hlavnými producentmi kávy.
Brazília, najväčší vývozca kávy na svete, čelí extrémnemu suchu, ktoré ničí kávovníky a znižuje úrodu. Podobne je na tom aj Vietnam, kde suchá spôsobili pokles produkcie kávy robusta, ktorá sa dostala na cenové historické maximá. Súčasná cena taktiež reflektuje neistotu týkajúcu sa produkcie v ďalších rokoch, keďže globálne klimatické vplyvy spôsobili extrémne suchá v Brazílii a stáli za prudkým rastom cien kávy arabica na historické maximá.
Zatiaľ sú však odhady na budúcoročnú sezónu pozitívne. Tieto výkyvy spôsobené klimatickými zmenami spôsobujú nedostatok kávy, a keď ponuka klesá, cena logicky stúpa. Káva je navyše citlivá plodina, ktorá potrebuje špecifické podmienky na rast. Ak teplota alebo zrážky nie sú v rovnováhe, produkcia kávových zŕn klesá, čo sa prejavuje na svetových trhoch.
Tieto problémy nie sú jednorazové: odborníci predpovedajú, že klimatické zmeny budú pokračovať a v najhoršom prípade sa podľa nich dostupnosť kávy do roku 2050 zníži na 50%. To znamená, že cena kávy bude aj naďalej stúpať. V súčasnosti síce revízia úrody na túto, ale aj ďalšiu sezónu naznačuje, že kávy bude dostatok, no zásoby kávy sa v súčasnosti nachádzajú na úrovniach z roku 1999.
Rozhodujúcim faktorom je skutočnosť, že zásoby kávy nemožno držať neobmedzene dlho z dôvodu degradácie chuti. Okrem toho nedávne nepriaznivé poveternostné udalosti zhoršili kvalitu kávových zŕn. Trh je v súčasnosti svedkom silného dopytu po vysokokvalitnej káve pochádzajúcej predovšetkým z Južnej Ameriky a niektorých afrických krajín.
Mnohé plantáže v týchto regiónoch boli opustené v dôsledku výrazného poklesu ceny pod 100 centov za libru pred niekoľkými rokmi. Súčasná cena viac ako 260 dolárových centov za libru podčiarkuje oživenie trhu a vplyv dynamiky ponuky a dopytu na ceny kávy. Okrem toho sú pre budúcu cenu kávy rozhodujúce aj právne predpisy.
Výrobcovia zvyšujú svoje nákupy pred novými nariadeniami. Nové nariadenia Európskej únie, ktoré majú vstúpiť do platnosti koncom budúceho roka, zakážu používanie tovaru vyrobeného nedávno v oblastiach, kde došlo k odlesňovaniu. To núti obchodníkov a výrobcov nakupovať kávu už teraz, pretože po nadobudnutí účinnosti nariadení budú musieť preukázať, že káva, ktorú kupujú, nepochádza z oblastí, kde boli vyklčované lesy.
Okrem klimatických problémov sa zvyšujú aj náklady na produkciu kávy. Hnojivá, pohonné hmoty a doprava sa neustále zdražujú a tento jav sa nevyhýba ani kávovému priemyslu. Náklady na dopravu sa zvyšujú najmä z dôvodu útokov na lode v Červenom mori, ktoré naďalej pretrvávajú, a tak káva robusta z Vietnamu, ktorá smeruje do európskych prístavov, musí ísť okolo celej Afriky, čo značne predražuje a predlžuje námornú prepravu.
Hoci sa výrobcovia snažia absorbovať časť rastúcich nákladov znižovaním marží a úsporami, nárast cien zelenej kávy a ostatných nákladov je taký vysoký, že už nemajú z čoho čerpať. V roku 2024 a aj v nasledujúcich rokoch budú teda producenti kávy nútení zvyšovať ceny, aby vykompenzovali rastúce výdavky. Dôsledkom je, že káva, ktorú si kupujeme v obchodoch alebo kaviarňach, je čoraz drahšia.
Napriek zvyšovaniu cien zostáva však káva naďalej veľmi obľúbeným nápojom a súčasťou každodenného života mnohých slovenských domácností. Podľa prieskumov z roku 2024 si väčšina dospelých stále dopraje aspoň jednu šálku denne. Avšak aj u nás dochádza k výrazným zmenám v preferenciách. Kým v minulosti bola instantná káva najčastejšou voľbou pre rýchlosť a jednoduchosť prípravy, v súčasnosti sa viac Slovákov a Sloveniek prikláňa ku kvalitnej zrnkovej káve.
Tento trend je poháňaný aj rastúcou obľubou domácich kávovarov, ktoré umožňujú pripraviť kávu s profesionálnou kvalitou priamo doma. Podľa prieskumov sa v roku 2024 až 65% domácností prikláňalo k nákupu zrnkovej kávy. Tento posun je spôsobený tiež narastajúcim záujmom o kávovú kultúru, ako aj snahou o vyšší pôžitok zo šálky kávy.
Zrnká ponúkajú bohatšie chute a umožňujú prípravu rôznych druhov nápojov, ako je espresso, ristretto alebo cappuccino, ktoré Slováci čoraz viac preferujú oproti rýchlemu, ale často menej kvalitnému zážitku z instantnej kávy. Tento posun v správaní je tiež odrazom širších globálnych trendov. To znamená, že spotrebitelia na Slovensku, podobne ako inde vo svete, sú ochotní si priplatiť za kvalitu. Práve však zvyšovaním spotreby kávy sa čoraz viac zvyšuje aj jej cena.
Ďalším faktorom je rastúci dopyt po káve na globálnom trhu. Krajiny ako Čína a India, kde káva tradične nebola populárnym nápojom, zaznamenávajú nárast jej spotreby, ako aj v Južnej Amerike. Čoraz viac ľudí si v týchto krajinách osvojilo zvyk piť kávu, čo zvyšuje tlak na svetové zásoby a prispieva tak k rastu cien. Navyše, káva sa stáva čoraz populárnejšou aj medzi mladšími generáciami, ktoré si ju často spájajú s moderným životným štýlom a sociálnymi aktivitami.
Ceny kávy na svetových trhoch neustále kolíšu, trend je však jasný – ceny rastú. Podľa dát z Eurostatu o spotrebiteľských cenách bola cena kávy na Slovensku a v Európskej únii o 31% a 33 % vyššia ako v roku 2015. Nárast cien však prišiel iba v posledných troch rokoch. Odborníci predpovedajú, že tento rast bude pokračovať a spotrebitelia si budú musieť naďalej zvykať na drahšie šálky kávy.
Kávové plantáže sa nachádzajú výhradne v tzv. kávovom páse, ktorý sa rozprestiera okolo rovníka medzi obratníkom Raka a obratníkom Kozorožca. Káva sa pestuje v krajinách ako Brazília, Kolumbia, Vietnam či Etiópia, kde sú ideálne klimatické podmienky: teplo, vlhkosť a vyššia nadmorská výška. Podľa Štatistického úradu SR stúpla medziročne spotreba kávy o 22%, teda o 600 gramov.
Každý obyvateľ Slovenska tak vypije v priemere 3,3 kilogramu kávy ročne, pričom v roku 1990 to bolo len cca 1,4 kilogramu. V roku 2023 Slovensko doviezlo 40,7 tisíca ton kávy, pričom najviac pochádzalo z Nemecka, Česka, Poľska, Talianska a Brazílie. V kategórii teplých nápojov zastáva káva podľa prieskumu GfK v nákupných košíkoch Slovákov absolútnu väčšinu – tvorí až 70%, pričom čaj len asi 21%.
V posledných rokoch vzrástol na Slovensku dopyt po zrnkovej káve. Podľa prieskumov je jedinou formou kávy, po ktorej dopyt rastie, ostatné kategórie si udržiavajú, prípadne strácajú obľubu. Podľa prieskumu si 69% slovenských domácností kúpilo za posledný rok instantnú kávu, mletú 64% a tretina zrnkovú. Práve k nej sa prikláňa čoraz viac domácností, a to najmä vďaka väčšej dostupnosti kávovarov umožňujúcich vyššiu kvalitu prípravy kávy doma.
Káva je pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Najčastejšie pijeme espresso (30,5%), nasleduje turecká káva (20,0%), cappuccino (9,0%) či prekvapkávaná káva (6,8%). Kávu si doprajeme najčastejšie 2- až 3-krát denne (24,9%). Jedenkrát denne si ju dopraje 14,7% z nás. Na Slovensku sa v posledných rokoch stávajú populárnejšími predajne a kaviarne, ktoré prinášajú nielen prémiovú kávu, ale aj komplexné zážitky spojené s jej nákupom a prípravou.
Najmä čo sa týka širokej palety kávových produktov, od čerstvo mletej kávy až po špeciálne zmesi. Výhodou pre slovenských spotrebiteľov je dostupnosť káv tej najvyššej kvality priamo z rôznych krajín s dôrazom na udržateľné a etické pestovanie kávy, tzv. fairtrade. Takúto kávu si následne môžu pripraviť aj doma, vďaka čomu si čoraz viac Slovákov môže dopriať kávu vysokej kvality aj v pohodlí svojho domova.
Tento trend udáva aj prieskum, kde slovenské domácnosti preferujú značkovú kávu pred privátnymi značkami. Za 250 gramov praženej zrnkovej kávy sme za prvých osem mesiacov tohto roka podľa ŠÚ SR v slovenských obchodoch platili v priemere 5,63 eura. Bolo to o 40 centov viac ako v rovnakom období minulého roka. Analytik XTB Marek Nemky predikuje, že ceny kávy v budúcom roku stúpnu o 10% až 30%.