Domov Novinky iPhone 16 Pro Max nestačil na Pixel 9 Pro XL

iPhone 16 Pro Max nestačil na Pixel 9 Pro XL

Zdielať

Nedávno predstavený iPhone 16 Pro Max prešiel testami v laboratóriách DxOMark.

Hodnotila sa schopnosť telefónu v oblasti fotografie a videa. Hoci sa očakávalo, že bude excelovať, v rebríčku sa umiestnil až na štvrtom mieste. Pred ním sa umiestnili modely ako prvý Huawei Pura 70 Ultra, a ako druhý Google Pixel 9 Pro XL a Honor Magic 6 Pro. Napriek tomu, že iPhone 16 Pro Max neprekoná konkurenciu vo všetkom, stále je jedným z najlepších smartfónov na trhu.

V oblasti videa mobil exceloval. S celkovým skóre 159 bodov v kategórii videa sa stal najlepším smartfónom pre videozáznamy, čo je oblasť, v ktorej iPhone tradične exceloval. Podpora 4K rozlíšenia a nový režim 4K pri 120 fps umožňujú veľmi plynulé spomalené zábery, čo je ideálne pre tvorcov obsahu, ktorí hľadajú vysokú kvalitu a flexibilitu pri úpravách.

Profesionáli ocenia aj pokročilé možnosti nastavenia, ako je ProRes, ktoré umožňujú upravovať obraz priamo v telefóne. Vynikajúca stabilizácia videa robí z tohto telefónu vhodný nástroj pre tvorcov obsahu, ktorí potrebujú spoľahlivý a kvalitný záznam. Z hľadiska fotografií si takisto vedie veľmi dobre, ale má určité hranice. DxOMark zdôrazňuje výbornú presnosť farieb a dynamický rozsah, čo znamená, že fotografie vyzerajú prirodzene a živo, či už fotíte za denného svetla alebo v tieni.

Avšak, pri zoomovaní a v ultraširokouhlom režime stráca detaily v porovnaní s konkurenciou, ako sú Google Pixel 9 Pro XL alebo Huawei Pura 70 Ultra, ktoré používajú pokročilé technológie automatického spracovania obrazu. Smartfón si vedie dobre v rýchlosti a presnosti automatického zaostrovania, čo je užitočné pre zachytenie akčných záberov alebo portrétov.

Testeri vyzdvihujú aj funkciu „zero shutter lag“, ktorá zaisťuje okamžité fotografovanie po stlačení tlačidla spúšte (funkcia Camera Control, novinka vo všetkých tohtoročných modeloch, pozn. red.). V prípade skupinových fotografií sa ale objavil problém s hĺbkou ostrosti – postavy v pozadí môžu byť mierne rozostrené, čo kazí výsledný dojem.

„Len“ štvrté miesto? Hlavný dôvod, prečo iPhone 16 Pro Max skončil v teste Dxomark „až“ na štvrtom mieste, spočíva v jeho obmedzeniach pri zoomovaní. Aj keď Apple pridal nové teleobjektívy a vylepšil algoritmy, výsledky stále nie sú konzistentné naprieč celým rozsahom zoomu. To je oblasť, kde Huawei Pura 70 Ultra exceluje vďaka svojim technológiám, ktoré umožňujú oveľa presnejšie a detailnejšie priblíženie.

Jednou z ďalších slabín je šum vo snímkach pri fotení scén so slabým osvetlením. Aj keď fotky vyzerajú pri dennom svetle skvele, vo zhoršených svetelných podmienkach môžu byť výsledky mierne zrnité a menej ostré. Problém je pri fotoaparátoch smartfónov bežný, ale napríklad Huawei Pura 70 Ultra opäť ukazuje, že to ide aj lepšie. Z testov je zrejmé, že práve v oblasti detailov a šumu má stále určitý priestor pre zlepšenie.

Navyše, čelí tvrdej konkurencii. Google Pixel 9 Pro XL ponúka vynikajúce fotografie, pri ktorých využíva na zlepšenie detailov a ostrosti umelú inteligenciu. Huawei Pura 70 Ultra je zase známy svojimi pokročilými schopnosťami zoomovania a variabilnou clonou, ktorá automaticky prispôsobuje hĺbku ostrosti podľa scény, čo iPhone zatiaľ nedokáže.

Napriek tomu, že iPhone 16 Pro Max je bezpochyby kvalitný telefón s jedným z najlepších fotoaparátov na trhu, konkurencia sa dotiahla a časť ho dokonca prekonala. Ak ide o video, nemá konkurenciu a pre väčšinu užívateľov zostáva veľmi dobrou voľbou. Pre náročnejších fotografov však môže byť lákavejšie zvoliť alternatívy, najmä ak kladú dôraz na detailný zoom a konzistentný výkon v rôznych fotografických režimoch.

Apple iPhone 16 Pro Max je vybavený 48 MPx hlavným snímačom s quad pixel technológiou, 24 mm ekvivalentným objektívom s clonou f/1.78, Dual Pixel AF a optickou stabilizáciou obrazu (OIS). Ultraširokouhlý objektív má 48 MPx snímač s 13mm ekvivalentným objektívom a clonou f/2.2. Teleobjektív ponúka 12 MPx snímač s 120 mm ekvivalentným objektívom a clonou f/2.8. Telefón je poháňaný čipsetom A18 Pro, ktorý zaisťuje vysoký výkon a efektívne spracovanie obrazu.

Zdroj