Domov Novinky Epic Games mení stratégiu. Čo to znamená?

Epic Games mení stratégiu. Čo to znamená?

Zdielať

Vývojár hry Fortnite, ktorý sa zviditeľnil po kauze s Apple, opúšťa tradičné obchody s aplikáciami.

Kvôli nezhodám a právnym problémom s podmienkami obchodu s aplikáciami bola v roku 2020 hra Fortnite stiahnutá z App Store, čo následne vyvolalo súdne spory. Aj keď sa populárna hra na tomto oficiálnom obchode odvtedy už nikdy neobjavila, spoločnosť plánuje vďaka nariadeniu DMA v Európskej únii otvoriť svoj vlastný obchod, cez ktorý plánuje hru distribuovať.

Obchod bude dostupný aj pre hráčov na platforme Android, a to celosvetovo. Epic Games taktiež ukončuje partnerstvo s tradičnými distribučnými partnermi, ktorých nazýva „vyberačmi nájomného“ a okrem nadchádzajúceho Epic Games Store ponúkne svoje portfólio aj na platforme AltStore, pre Android používateľov na celom svete a pre majiteľov Apple zariadení v Európskej únii.

Spoločnosť rovnako oznámila že ponuku rozšíri na dve ďalšie distribučné platformy. Vlastný obchod sľubuje výhodné podmienky pre vývojárov: 12% z výšky platieb ktoré sa sprostredkujú cez obchod a v prípade použitia nástrojov tretích strán je poplatok 0%. Vývojári tak môžu buď znížiť ceny za svoj softvér bez ovplyvnenia svojho súčasného zisku a získať tak vyššiu konkurencieschopnosť v porovnaní s distribúciou cez App Store a Play Store.

Druhou možnosťou je zachovať cenu na rovnakej úrovni a dosiahnuť tak vyšší zisk. Na druhej strane, firma ukončuje partnerstvo so Samsung Galaxy Store. Dôvodom je nová politika kórejského výrobcu ohľadom tzv. sideloadingu. Spoločnosť totiž predstavila funkciu Auto Blocker s One UI 6.1.1., ktorej oficiálny zmysel je prevencia voči malvéru a zneužitiu USB portu.

Funkcia zabráňuje inštalácii aplikácii z neoverených zdrojov, čiže mimo obchodov ako Google Play Store a Galaxy Store. Aj keď sa funkcia Auto Blocker dá vypnúť, používatelia by mohli nadobudnúť dojem, že Fortnite, ale aj iné hry z iných obchodov, ktoré na protest opúšťajú Galaxy Store, sú škodlivým softvérom, aj keď to nie je pravda. Epic Games to označil sa rozhodnutie narúšajúce konkurenčné prostredie.

1, 2