Domov Novinky Google Play identifikuje vládne aplikácie značkou

Google Play identifikuje vládne aplikácie značkou

Zdielať

Cieľom je aj predísť zdieľaniu citlivých dát s podvodnými aplikáciami.

S tichým oznámením už v novembri 2023, na oficiálnom obchode s aplikáciami Play Store sa na aplikáciách vydaných vládou začína zobrazovať nová vizuálna značka, ktorá informuje používateľov obchodu, že ide o oficiálnu aplikáciu. Zatiaľ je takto zapojených vyše 3000 federálnych a štátnych aplikácií z 12 krajín, vrátane troch európskych. Značka sa zobrazuje nad inštalačným tlačidlom a po kliknutí na ňu sa zobrazí informácia, že ide o oficiálnu vládnu aplikáciu a Play overil že je to vládny úrad.

Spoločnosť stojaca za obchodom prezradila, že táto funkcia sa testovala s malým percentom používateľov už niekoľko minulých mesiacov a postupne sa bude rozširovať medzi ostatných používateľov. Značku oficiálnosti majú  americké aplikácie FEMA a IRS2Go, alebo aj indická MyGovIndia. Novinka má za cieľ viac sprístupniť informáciu že ide o oficiálnu aplikáciu. Google už teraz vo svojich pravidlách zakazuje vydávať neoficiálnu aplikáciu za oficiálnu a taktiež v prípade oficiálnych aplikácii priamo spolupracuje s inštitúciami.

Kriminálnici si však vedia nájsť cestu ako čo najpresvedčivejšie vydávať falošnú aplikáciu za oficiálnu, napríklad podobným názvom, a vzhľadom k tomu že takéto aplikácie veľmi často pracujú s citlivými osobnými údajmi, značka oficiálnosti má pomôcť predísť podobným podvodom. Podobne by sa obdobná značka mohla objaviť aj na iných citlivých aplikáciách; napríklad v internetbankingu. Či sa tak stane nie je jasné.

Na Slovensku novinka nie je dostupná, aj keď vládne aplikácie u nás existujú. Asi najznámejšou sa „vďaka“ korone stala štátna GreenPass, ktorá uchovávala certifikáty o testovaní, prekonaní a očkovaní spolu s viacerými osobnými údajmi. V prípade že by sa tieto dáta dostali do nesprávnych rúk, cez falošný klon appky, mohli by byť veľmi ľahko zneužité. Google oznámil, že už spolupracuje s ďalšími vládami a ich vývojárskymi partnermi, takže je veľmi pravdepodobné, že funkcia sa rozšíri aj medzi používateľov z iných krajín.

Zdroj