Domov Novinky Zákon o ochrane osobných údajov sa stal postrachom

Zákon o ochrane osobných údajov sa stal postrachom

Zdielať

AutoCont_LogoS osobnými údajmi pracujú najmä konatelia, personalisti, účtovníčky a správcovia informačných systémov. Väčšina firiem narába s množstvom osobných údajov o zákazníkoch, obchodných partneroch a zamestnancoch. 

Ako náhle sa dá na základe údajov identifikovať osoba, táto informácia sa už považuje za osobný údaj. Nový zákon zásadne mení doterajšie nakladanie s týmito údajmi. Pozor si na to budú musieť dávať najmä personalisti, ktorí stoja v prvej línii. Každá firma v súčasnosti využíva informačný systém, ktorý spracováva mzdy a odvodovú agendu, či už interne, alebo externe. „Zákonite si každý konateľ dáva otázku, ako sa nový zákon o ochrane osobných údajov týka jeho firmy, nezáleží na tom, či je to malá privátna ordinácia, alebo veľký operátor,“ hovorí Janka Michalíková zo spoločnosti AutoCont SK s.r.o.

Zákon o ochrane osobných údajov, ktorý nadobudol účinnosť 1. júla 2013, je pre mnohé firmy strašiakom. Sankcie za jeho porušenie môžu po novom dosiahnuť až 331 tisíc eur. 

Podľa novej právnej úpravy musí mať každá organizácia, kde s osobnými údajmi prichádza do kontaktu 20 a viac pracovníkov, určenú tzv. zodpovednú osobu, ktorá je povinná absolvovať bezplatnú skúšku na Úrade na ochranu osobných údajov. „Novinkou je, že sa do tejto dvadsiatky počítajú nielen interní zamestnanci, ale aj externí spolupracovníci, ktorí majú prístup k osobným údajom. Napríklad účtovníčka, či dodávateľ informačných systémov,“ pripomína Michalíková. Firmy, v ktorých spracováva osobné údaje menej ako 20 ľudí, sú povinné nechať si svoj informačný systém zaregistrovať na Úrade.

Pozitívnou správou je, že existujúce personálno-mzdové informačné systémy sa meniť nemusia, nevyhnutný nie je dokonca ani ich update.

Zabezpečiť ochranu dát, ktoré sú spravované vo fyzickej forme na papieroch nie je zväčša problém. Dáta a údaje môžu byť v trezore, pod ochranou alebo mimo firmy. Softvérové procesy, autorizovaný prístup do informačného systému a ich zabezpečenie však môžu byť komplikovanejšie. J. Michalíková odporúča využiť služby bezpečnostných konzultantov, ktorí poradia s procesmi  aj s dokumentáciou V konečnom dôsledku pôjde najmä o zabezpečenie celého toku údajov v organizácii. Pri vyspelom informačnom systéme sa jednoduchšie aplikuje bezpečnostná politika, prípadne komplexné systémy už v sebe bezpečnostné prvky obsahujú.

Zdroj: Tlačová správa AutoCont

Odpovedať

Vložte komentár prosím!
Zadajte svoje meno