Domov Novinky Jeme aj očami, alebo ako na gurmánsku fotografiu?

Jeme aj očami, alebo ako na gurmánsku fotografiu?

Zdielať

Jedlo foto 01Tiež ste rozšírili rady nadšencov, ktorí sa neboja tráviť v kuchyni hodiny zdokonaľovaním svojich kulinárskych zručností? Potom si iste chcete výsledky svojho snaženia zdokumentovať – či už pre vlastnú spomienku, do svojej zbierky receptov alebo pre inšpiráciu priateľov na sociálnych sieťach. Čo okrem ochutnávky môže priblížiť lahodný pokrm ostatným lepšie ako fotka, nad ktorou sa zbiehajú slinky? Len si predstavte, aké chute vo vás vyvolávajú obrázky čerstvo pripravených dobrôt na vašom obľúbenom food blogu alebo v časopisoch o varení.

Krásne vyobrazenie dobrotiek na tanieri nie je len výsadou profi fotografov s technikou za stovky tisíc. Pri troche snaženia, trpezlivosti a s využitím praktických rád sa im môžete priblížiť aj s menej nákladným vybavením. Kompozícia je základ. Fotografovanie jedla vždy začína pri správnej kompozícii, teda voľby rozmiestnenia jednotlivých fotografovaných objektov a vhodného uhla.

Jedlo foto 02

  • K foteniu jedla je dobré pristupovať podobne ako ku krajine. Vnímajte tvary, farby, štruktúry. Ak je obsah taniera členitejší je dobré, aby mala výsledná kompozícia pozadia a popredia. To dosiahnete fotením zo strany, je dobré vyskúšať si rôzne uhly. Naopak viac ploché pokrmy – polievky, koláče a pod., môžu veľmi dobre vyzerať fotené kolmo zhora
  • Nebojte sa pracovať s malou hĺbkou ostrosti. Tým dosiahnete ostrého zobrazenia detailu, na ktorý zaostríte, zatiaľ čo okolie zostáva neostré. Podporíte tým najdôležitejšie miesto na pokrme
  • Pri väčšom počte rovnakých kúskov (zákusky, kanapky atď.) využite rytmus, teda opakovanie rovnakého tvaru v obraze
  • Citlivo zakomponujte doplnky, ako sú poháre, príbory alebo dekorácie, dosiahnete tým prirodzený dojem

Zdroj: Tlačová správa Nikon

Odpovedať

Vložte komentár prosím!
Zadajte svoje meno